woensdag 8 oktober 2008

Onderwijs in het nieuws...

Via de weblog van John van Dongen kwam ik bij de column van Aleid Truiens in de Volkskrant. Nou gaat het natuurlijk om een column. Die mag prikkelen, uitdagen, wat draaien met de feiten, een persoonlijke noot weergeven. Toch zijn het dit soort berichten waar ik me groen en geel aan erger. Het gaat niet meer over prikkelen maar over beledigen, niet over uitdagen maar gewoon in de modder stampen.

Gelukkig ben ik niet de enige. Bij de uitreiking van de Nationale Prijs van Onderwijsjournalistiek gaf een aantal sprekers aan, dat er veel onzin over het onderwijs wordt geschreven. Daarbij gaf Robin Gerrits (nota bene van de Volkskrant) aan, dat lezers wel onderscheid moeten zien te maken tussen een column (mening) en berichten (feiten). Uit de reacties die lezers geven op columns blijkt duidelijk, dat velen daartoe niet in staat zijn. Er zal in het onderwijs nog meer aandacht besteed moeten worden aan competenties als informatievaardigheden, zin en onzin van elkaar scheiden, kritisch denken, enzovoorts.

Het goede nieuws is in elk geval dat de prijs niet naar Aleid Truiens, Martin Sommer of andere onderwijsdoemdenkers is gegaan...

1 opmerking:

  1. Ook ik erger me al een tijdje aan de column van Aleid Truijens, al eerder brandde ze Sjoerd Slagter ongenuanceerd af en waarom?
    Het is makkelijk om in een krant iets te roepen op de dinsdag, zonder achtergrond informatie en lekker bekkend wat roepen.
    http://karinwinters.wordpress.com/2008/09/17/woensdag-gehaktdag-3-17-september/

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom