zondag 24 januari 2010

saMBO~ICT conferentie - dag 2

Door wat 'drukkigheden' kon ik pas aan het einde van het weekend mijn eerste aanzet over de tweede dag van de saMBO~ICT conferentie verder uitwerken.

Gelukkig kan ik een paar zaken overlaten aan een collega-blogger: Wilfred besteedde al aandacht aan de keynote van Jan Bartling en WikiWijs. En zijn eigen presentatie staat inmiddels ook al online. En dat is maar goed ook, want met zijn (overigens prima) stijl van presenteren gingen de dia's te vlug voorbij om goede aantekeningen te kunnen maken.

Jan Bartling had het voor elkaar gekregen om met een dag of twee voorbereidingstijd een keynote presentatie in elkaar te draaien. Daarin liet hij niet alleen zien dat hij als nieuwe voorzitter van saMBO~ICT over een uitstekende visie beschikt, maar ook dat er nog veel, heel veel uitdagingen liggen voor de sector en saMBO~ICT.
Vanuit de 5 s'en (samen snel - simpel - sober - slim) gaf hij aan dat het ook draaide om de 3 k's: kwaliteit - klant - kosten. Daarbij gaf hij een opsomming van de zaken die op het onderwijs afkomen: financiƫn (denk aan de ombuigingen de komende jaren), het open bestel, kwaliteit van het onderwijs, kwaliteit van de bedrijfsvoering, centrale examinering, inrichting van cgo en de verdere flexibilisering, vergrijzing (de grote uittocht staat nu echt voor de deur). Daarbij werd ook de Onderwijsagenda van de Volkskrant even aangehaald.
(Voor het gemak verwijs ik voor de rest naar Wilfred.)

De presentatie over de nieuwe portal van het Koning Willem I College gaf me een beetje een gemengd gevoel. Coen Free liet opnieuw zien, dat hij een goede visie op het onderwijs heeft en dat kan vertalen in concrete acties en programma's, zoals hier bij het realiseren van het nieuwe KW1C portal. De aanleiding voor zijn verhaal kwam uit Jacksonville, waar Florida State Community College in een korte tijd er in was geslaagd in de top-5 van Amerikaanse community colleges te komen, dankzij een uitstekende inzet van ICT. Hij vroeg zich af, wat hun succesformule was en hoe dat was te vertalen naar zijn eigen school.
Uit het statement dat "succesvolle studenten de reden zijn voor ons bestaan" leidde hij een aantal criteria af dat applicaties moeten bijdragen aan studiesucces, leerplezier, enzovoorts. Een sterk punt vond ik ook zijn insteek dat een applicatie alleen wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is: een portal is een portal en dient voor communicatie, een elo is een elo en dient voor leerondersteuning. Geen elo of portfolio inbouwen in SharePoint is dan zijn conclusie. Verder doet Free aan 'branding', hij wil het KW1C als een merk neerzetten. Hij gaf verder duidelijk aan, dat hij een centrale aansturing voorstaat. 
De rest van het verhaal ging dan over de aanpak van het project. Dat zag er heel gedegen uit maar bleef zo aan de oppervlakte dat het ook wel weer een beetje een standaardverhaal werd.

De laatste keynote was van Theo Thiadens, lector ICT Governance bij Fontys. Hier ga ik verder niets meer over schrijven. Het was een onnavolgbaar verhaal dat in feite in twee zinnen te vertellen was: IT Governance gaat over 'wie neemt de besluiten?' en alignment gaat over 'de juiste dingen doen'. Hier was een meer spetterende afsluiting wel op zijn plaats geweest…

1 opmerking:

  1. Hoeveel visie heb je nodig als je in 2010 nog moet beginnen aan je eerste Sharepoint implementatie…sharen is volgens mij het belangrijkste onderdeel van de naamgeving: Sharepoint, en in 90% van de elo’s wordt slechts geshared…
    Hij moet nog op de koffie bij Obama, ik hoef niet op de thee bij Coen Free;)

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom