donderdag 31 maart 2011

De iPad2 als revolutie voor het onderwijs

Nog niet eens gewend aan de de 'gewone' iPad, is de iPad2 er al. (Slimme jongens bij Apple, de oude is nog niet versleten maar wellicht wel achterhaald. Is dat nu een bijdrage aan duurzaamheid?)

Via via terecht gekomen bij Fastcompany waar in het artikel "How the iPad 2 Will Revolutionize Education" voorspeld wordt, dat deze iPad een revolutie in het onderwijs gaat betekenen.
Natuurlijk biedt het apparaat heel veel mogelijkheden. Maar veel van die mogelijkheden had/heeft een laptop ook al. Een iPad heeft een paar voordelen ten opzichte van een laptop: snelheid, een stuk kleiner en een ietsje goedkoper. Maar wees eerlijk, een cameraatje aan de voorkant is geen revolutionair idee. De mogelijkheid om er een hotspot van te maken kwam ik voor de laptop ook al tegen in Computer!Totaal. En wat mij betreft heeft de iPad best een paar nadelen... Ook toepassingsvoorbeelden die voor de iPad genoemd worden om 'remote learning' mogelijk te maken zijn niet nieuw. Kortom, er zijn wel wat bedenkingen tegen de claim. Nog afgezien het feit dat de afgelopen jaren het onderwijs niet echt veranderd is ondanks alle mogelijkheden die computers, laptops, mobieltjes én iPads gebracht hebben.

Toch maakt de context het verhaal interessant. Niet alleen de voorziening (de iPad) maar ook de combinatie met een situatie (recessie, financiële krapte) waarin er sprake is van een noodzaak het onderwijs te transformeren.

This will be especially valuable for recession-hit school districts, such as Detroit, scrambling for ways to solve ballooning class sizes.

Die combinatie zou die revolutie wel eens wat sneller dichterbij kunnen brengen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom