maandag 9 januari 2012

Overheid 2.0 in 2012: terug bij af?

In 2008 startte er bij de overheid een programma dat rond het gebruik van Web2.0 onder de naam Ambtenaar 2.0. Toen het boek uitkwam, heb ik er ook al een bericht over geschreven.

In de afgelopen jaren heeft het programma een enorme beweging in gang gezet, zoals ook in een terugblik wordt uiteengezet.
Het is onduidelijk of er een vervolg komt. Na enkele jaren zou je mogen verwachten dat er voldoende 'massa' is ontstaan om het initiatief voort te zetten. De praktijk zal het leren.

Initiatiefnemer Davied van Berlo heeft vorig jaar een interview gegeven waarin hij een aantal voorspellingen deed voor 2011. Niet alles kwam uit. Dat heeft hem niet weerhouden een trendrapport op te stellen met daarin 3 x 5 trends voor 2012 en de jaren daarna:

  • Doorlopers: welke ontwikkelingen uit 2011 blijven actueel in 2012?
    (open data, cloud, beveiliging, gebruik van tablets en regels voor ambtenaren rondom gebruik social media)
  • Binnenkomers: welke ontwikkelingen breken in 2012 door bij de overheid?
    (de zelfstandig ondernemende ambtenaar, leiderschap 2.0, van burgerparticipatie naar beleid 2.0, monitoring, bring your own device) 
  • Voorlopers: welke ontwikkelingen zijn actueel, maar kan de overheid nog niet mee omgaan?
    (goed omgaan met privacy, overheid 3.0, serious gaming, van burgerparticipatie naar cocreatie, stoppen met email)
Met name dat laatste: stoppen met email. Verschillende bedrijven, zoals ATOS zijn er blijkbaar al mee begonnen. Eerlijk gezegd moet ik er nog niet zo aan denken. 

Zijn er parallellen te trekken met het onderwijs? In het onderwijs bestaat er geen programma Onderwijs 2.0. Toch kun je spreken van een behoorlijke community van mensen die allerlei manieren bezig zijn om dingen uit te zoeken en uit te proberen. Kennisnet en Surfnet spelen daar ook een rol in. 
En natuurlijk, ook onder de ambtenaren is niet iedereen overtuigd, als je de reacties onder dit bericht leest.  
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom