vrijdag 5 februari 2016

Ontschapen - Jef Staes over disruptieve innovatie bij #samboict

Schaap
Ik heb Jef Staes al eens eerder gehoord. Dat was op 27 januari 2008 tijdens een Sambo-ICT conferentie in Zeeland. Kernwoorden in die presentatie toen waren 2D-innovatie en 3D-innovatie en rode apen. Kern van het verhaal was toen 'organische evolutie'. Welke evolutie heeft het verhaal van Staels doorgemaakt in de afgelopen 8 jaar?
Staes pleit voor een organisatie- en cultuurinnovatie. In de praktijk is het nieuwe uitdagend maar men durft het oude niet te verlaten. Hij vindt dat op zich niet vreemd, want 'hoe moet je veranderen als je eigenlijk niet weet wat er aan de hand is?'

Er is (dus nog steeds) sprake van 2D-organisaties (als in een kanaal, je kunt voor- en achteruit) terwijl de ontwikkelingen 3D zijn (we zitten op een golvende zee waar je alle kanten op kunt, zelfs omhoog de golven op). 
2D-onderwijs en 2D-organisaties worden gekenmerkt door rechtlijnig denken. Het huidige onderwijs zou gebaseerd moeten zijn op passie en talent maar het wordt in feite beoordeeld op discipline in vakken waar je helemaal geen passie voor hebt. Als je dan met een diploma een bedrijf in komt krijg je een nauwgezette taakomschrijving. In een functiegesprek krijg je te horen wat je niet zo goed doet en krijg je scholing om die dingen waar je eigenlijk geen passie voor hebt nog beter te doen. "Als je een hek om mensen zet, krijg je schapen. En die mekkeren". 
Hij onderstreept het verhaal op een hilarische manier aan de hand van allerlei schaapachtige foto's. 

Op dit moment is er sprake van allerlei disruptieve innovaties die de bestaande orde overhoop halen. Denk aan Uber, BnB, en vele andere. Die innovaties komen niet van 2D-mensen maar van 3D-smarters. Mensen die begrijpen hoe een informatieschappij werkt.
3D-smarting gaat uit van connected zijn, de crowd, give away, take away (GATA). Het gaat om mensen met passie en talent voor evolutie en social learning.

Binnen bedrijven moet je daar op een slimme manier mee omgaan. Staes herhaalt het verhaal van de rode apen in het oerwoud nog eens. Evolutie vindt niet plaats in het midden van het oerwoud maar op de grens met het open veld, met het water. Geef die mensen ruimte maar zet ze niet in het oerwoud wantr daar worden ze afgeschoten door de 'red monkey hunters', de 20% van de mensen die elke vernieuwing  torpederen en daar de 60% twijfelaars in betrekken. Kijk voor het verhaal naar deze TEDx-presentatie

Wat is er nodig is is het heruitvinden van onderwijs, organisaties en werken op basis van disruptieve veranderingen. We moeten 'ontschapen'. 

Een goede start? Koop een T-shirt met je eigen organisatielogo met de tekst: "Never underestimate the influence of stupid people in big groups". 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom