vrijdag 12 februari 2016

Een onderwijslogistiek model dat alles oplost?

Gert Idema gaf tijdens de Sambo-ICT conferentie een interactieve presentatie over de Special Interest Group (SIG) Onderwijslogistiek van Surf.  De special interest group Onderwijslogistiek omschrijft onderwijslogistiek als...
...het geheel van processen, systemen en informatiestromen die het mogelijk maken dat het onderwijs op hogescholen en universiteiten gestroomlijnd verloopt.
Je zou zeggen dat het MBO niet in dit rijtje zou misstaan. Toch zie je regelmatig dat onderwijslogistiek in het MBO wat beperkter wordt geïnterpreteerd. Daar bestaat de onderwijslogistieke keten vooral uit de hele keten van onderwijsplanning: onderwijs ontwikkelen - meerjarenplanning - jaarplanning - operationele planning (roosteren). Binnen het HO omvat onderwijslogistiek ook de hele keten van onderwijsuitvoering (instroom - doorstroom - uitstroom). Het is belangrijk om je dat onderscheid te realiseren omdat dat ook consequenties heeft voor de inrichting van de organisatie.
Onderwijslogistiek heeft vooral betrekking op ketenprocessen. In elk proces levert een product dat weer de input vormt in één of meerdere andere processen. Als de samenhang tussen die processen niet goed geregeld is, gaan er dingen fout. Hoe zorg je voor die samenhang. Nou, op de eerste plaats door die inzichtelijk te maken.

Tijdens de presentatie kwam het onderwijslogistieke model aan bod dat door de SIG is gemaakt. Dat model wordt goed beschreven in een artikel in een nummer van OnderwijsInnovatie van de OU.
Het model moet vooral de samenhang tussen alle processen laten zien. Nu is een model altijd een benadering van de werkelijkheid (dat geldt zelfs voor een fotomodel). Dus wat is nu het waarheidsgehalte van dit model? Of de bruikbaarheid? Als je het bijgaande plaatje bekijkt, kun je je immers ook andere indelingen voorstellen.

En laat dat nu juist de kracht van dit model zijn!
De SIG heeft het model in de vorm van een puzzel uitgebracht. Een ondergrond met een honingraat en de
verschillende elementen als een los puzzelstukje daarbij. Door groepen van verschillende stakeholders met elkaar aan het puzzelen te zetten ontstaat inzicht in de samenhang en met name de afhankelijkheid tussen de verschillende processen, inzicht in de informatieketen en het belang van afstemming en samenwerking. Dat er uit de puzzel een ander plaatje uit komt dan wat hierboven is weergegeven, is dan ook helemaal niet erg.
Het is dus zeker geen onderwijslogistiek model dat alles oplost maar het kan wel het begrip in onderwijslogistiek vergroten.

Natuurlijk ben je er niet met het spelen van het puzzelspel. Met de resultaten van de puzzels en de discussies moet de organisatie verder aan de slag. Dat kan dan leiden tot een eigen onderwijslogistiek model.

5 opmerkingen:

 1. LENING AANBIEDING !!! Wij zijn ROBERTO KENNETH LENINGSMAATSCHAPPIJ Wij bieden zowel lang- als kortlopende leningfinanciering. Wij bieden veilige en vertrouwelijke leningen tegen een zeer lage rente van 3% per jaar, persoonlijke leningen, schuldconsolidatielening, risicodragend kapitaal, zakelijke lening, bedrijfsleningen, educatieve lening, woninglening en leningen om welke reden dan ook! Wij zijn het vertrouwde alternatief voor bankfinanciering en ons aanvraagproces is eenvoudig en duidelijk. Onze lening varieert van $ 5.000,00 tot $ 25.000.000,00. (Vijfentwintig miljoen dollar). Aanvullende informatie: we worden snel de particuliere, discrete en servicegeoriënteerde kredietkeuze voor algemene leningen. We zijn het bedrijf waar we terecht kunnen wanneer traditionele bronnen van leningen falen. Als je interesse hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via onderstaande e-mail: robertokennety@gmail.com

  Bedrijfsnaam: Roberto Loan Service
  Bedrijfse-mail: robertokennety@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zijn een gelicentieerde en ervaren groep hackers die door de jaren heen wereldwijd op snelheid zijn gekomen en geleverd. Hun diensten zijn veilig en beveiligd met 100% garantie omdat ze een groep Noble Hackers zijn die menselijke sympathie voor de oproep respecteren ... Ik kan mijn borst in elkaar slaan om te getuigen van hun vaardigheid ... neem contact op met deze groep hackers via blankatmmaster5555@GMAIL.COM of Whatsapp : +31970050333695 Ze hebben tot 2 decennia in het hackersvak doorgebracht als een goed gekwalificeerde hacker en hun reputatie wordt positief erkend. Mensen kiezen ze omdat ze niet nalaten te leveren .. Ze bieden alle manieren van hacken die dat niet zijn beperkt tot het volgende;
  * Ophalen van frauduleuze fondsen * ONBEPERKTE NETFLIX-INLOGGEN * LENING-overdracht * Laden van Bitcoin
  * Verwijdering van oude kredietscore
  * Onbeperkt blanco pinautomaat met trackingcode voor ophalen
  * Help Meld u aan bij ILLUMINATI en word sneller beroemd
  * verwijder YouTube-video's of verhoog het aantal weergaven
  * overdracht van school en vervalsing van certificaten
  * Verifieer accounts voor Paypal-overschrijvingen en bankaanmeldingen
  * Hack Court-systeem en duidelijke strafregisters
  * Bitcoin-mijnbouw
  * Creditcard levering
  * Upgrade van schoolcijfers
  * Facebook-hack
  * Whatsapp-hack
  * IP-locatie
  * Wist slecht rijden
  * Hack Bank Logins
  En andere talloze diensten, maar niet gratis ... ze leveren perfect zonder enige spijt van enige klant ... e-maillink: BLAMKATMMASTER5555@GMAIL.COM
  WhatsApp + 3197005033695
  Website: http: //blankatmmaster5555.wixsite.com/
  Harkers
  Ze zijn echt de internetgoeroes van de wereld ... omdat jouw glimlach hun geluk is ......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heeft u financiële hulp nodig? Zit u in een financiële crisis of heeft u geld nodig om uw eigen bedrijf te starten? Heeft u geld nodig om uw schuld af te lossen, uw rekeningen te betalen of een goed bedrijf te starten? Heeft u een lage kredietscore en vindt u het moeilijk om kapitaaldiensten te verkrijgen van lokale banken en andere financiële instellingen? Hier is uw kans om financiële diensten van ons bedrijf te krijgen. We bieden de volgende financiering aan particulieren:
  * Commerciële financiën
  *Persoonlijke financiën
  *Zakelijke financiën
  * Bouwfinanciering
  * Bedrijfsfinanciering en nog veel meer: @ 1% rente; Neem contact met ons op via
  e_mail: (financialserviceauthority400@gmail.com)


  WhatsApp: +60177807471

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dringende lening aanbieding.

  Gegroet, Is er een dringende behoefte aan een dringende lening, betaling van rekeningen, aankoop van onroerend goed, bedrijf, enz.? Een betrouwbare kredietverstrekker? Dit is uw kans. Wij bieden leningen aan met een rente van 2%. Stuur ons een e-mail voor de lening: ( inforamzanloan@gmail.com )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo allemaal, ik heb geld verloren aan zoveel bedrijven die beweerden echte geldschieters te zijn, maar al mijn inspanningen zijn tevergeefs geweest, ik heb meer dan 3500 euro verloren aan nepgeldschieters die beweren te zijn wat ze niet zijn. Totdat mijn vriend me voorstelde aan de juiste geldschieter die ik contacteerde en ik met succes een lening van hen kreeg in slechts 48 uur, zou ik iedereen die op zoek is naar een lening zonder angst aanraden om contact met hen op te nemen via e-mail:lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447883183014

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom