zaterdag 12 januari 2008

Virtuele kapper

In een van mijn vorige berichtjes had ik het in het kader van de werking van de hersenen over het feit, dat de hersenen op een geweldige manier in staat zijn om de informatie van buitenaf aan te vullen. Dat dat leidt tot allerlei vormen van gezichtsbedrog is algemeen bekend. Maar "gehoorbedrog" was voor mij nieuw. Ik noemde daarbij het McGurk-effect maar de link naar het YouTube filmpje bleek niet de goede link te zijn. Hier de goede link. Klik op het filmpje en luister eerst met je ogen dicht. Vervolgens met je ogen open.

Natuurlijk zijn er veel meer voorbeelden te bedenken. Zo bestaat er een eindeloze toonladder: de tonen gaan steeds verder omhoog, maar als je aan het einde van het "muziekje" het bestandje weer van vooraf aan beluistert, is de begintoon gelijk aan de eindtoon. Een vergelijkbaar effect is te horen bij de vallende kerkklok, waarbij het geluid steeds lager lijkt te worden maar in feite steeds hoger wordt.

Een erg humoristisch voorbeeld van de manier, waarop de hersenen in staat zijn de positie van de bron van het geluid te kunnen afleiden uit het (minieme) verschil tussen frequentie en geluidsterkte, dat in beide oren wordt waargenomen is het bijgaande voorbeeld. Je moet het geluid beluisteren met oordopjes, dat geeft het beste effect. Het duurt even voor het bestand binnen is (wellicht even downloaden) maar veel plezier bij de virtuele kapper.

1 opmerking:

  1. Hoi,

    Klinkt allemaal heel spannend om te horen, geluidsbedrog! Maar de links werken niet, behalve die van het McGurk-effect.
    Allemaal geven ze "Forbidden" aan of "Fout bij het laden". Heb je een andere plek waar ik ze kan benaderen?

    Leuk om je blogs te lezen, groetjes, Leo

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom