zondag 13 juli 2008

Het e-portfolio nog eens nader bekeken

Inmiddels in in mijn Google Reader al ruim een keer of 30 een bericht vanuit de standaardensite van Kennisnet voorbij gekomen:

30/05/2008 NTA 2035 e-Portfolio NL gepubliceerd.
De Nederlands Technische Afspraak (NTA) 2035 e-Portfolio NL is gepubliceerd. Met een elektronisch portfolio (e-portfolio) kan men zijn competenties en de voortgang van de eigen ontwikkeling bijhouden en tonen met behulp van ICT-middelen.

Nou ga ik er maar van uit dat het niet de bedoeling is van Kennisnet om hetzelfde bericht meer dan 30 keer wereldkundig te maken (maar ik verwacht het nog wel een paar keer in mijn reader, er zijn meer van die zichzelf herhalende berichten). Niettemin werd mijn aandacht er wel op gericht, zeker door de toevoeging dat nu ook competenties en de voortgang van de eigen ontwikkeling kan worden bijgehouden.

Dat heeft tot een rondgang langs verschillende websites en documenten geleid. De link van het bericht zelf gaat naar een persbericht over de e-portfoliostandaard en de "Nederlands Technische Afspraak (NTA) 2035" op basis waarvan software leveranciers hun product kunnen (door)ontwikkelen. In het bericht wordt ook de website van de NEN vermeld waarin wat meer informatie wordt gegeven over de achtergronden van de afspraak. Van daaruit kom je dan weer op een pagina met achtergrondinformatie. Daar staan verwijzingen naar een aantal interessante documenten, al moet je je bij een aantal van die documenten geen ontspannende lectuur voor in de vakantieleeskist bij voorstellen. Het B&I-deel (zeg maar, de algemene beschrijving) gaat nog wel voor ingewijden, het T-deel (Techniek) is wel heel droge kost.

Er stond ook een link naar het 'Piet Portfolio'. Dat lijkt op het eerste gezicht een voorbeeld van een e-portfolio. Helaas blijkt het via e-portfolio.kennisnet.nl te verwijzen naar een plugfest-pagina met daarin voorbeelden van een XML-bestand van een portfolio. Ook interessant om daar eens door heen te bladeren, maar je ziet er geen compleet portfolio in. Logisch natuurlijk: het zijn de softwareapplicaties die dit soort informatie moeten vertalen in een toonbaar en bruikbaar portfolio.

Heel interessant zijn de documenten die bij Kennisnet te vinden zijn en als basis hebben gediend voor de uitwerking: het Whitepaper architectuuraspecten en de Referentiearchitectuur e-portfolio, waarop het Whitepaper is gebaseerd.

Het zijn dit soort zaken, die achter de schermen plaatsvinden om er voor te zorgen dat er onder de motorkap de dingen gebeuren, waar wij als eenvoudige gebruiker gewoon mee aan de slag willen. Petje af voor mensen die van dit soort dingen hun werk gemaakt hebben, want er valt weinig te standaardiseren zonder al dit (vaak pietepeuterige) werk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom