maandag 30 augustus 2010

De Volkskrant komt met een twursus

De Wetenschapsbijlage van de Volkskrant heeft weer iets nieuws: Een mini-cursus in 10 tot 15 tweets via Twitter oftewel een twursusGovert Schilling gaat hiermee aan de slag. Afgelopen week was de eerste twursus over exo-planeten (hier op te vinden op de website www.allesoversterrenkunde.nl) in de wetenschapsbijlage.

 

Nu heb ik al een tijdje geleden als actieve participant afscheid genomen van het fenomeen Twitter (waarbij de kritische noot van mijn kant me lang niet altijd door fervente Twitteraars in dank is afgenomen) maar ik blijf het boeiend vinden om de ontwikkeling, zowel in gebruik als in nieuwe toepassingen te volgen.

De twursus is er dan weer een voorbeeld van een nieuwe toepassing. Eerlijk gezegd twijfel ik een beetje aan de didactische kwaliteit (10 - 15 korte statements om een concept helder te maken?). Maar waarschijnlijk (ben er niet bij geweest) gaat het er vervolgens heel interactief aan toe.

Eerste tweet: "exoplaneten zijn planeten bij andere sterren dan de zon. sinds 1995 zijn er al bijna 500 ontdekt. grote en zware vind je het makkelijkst." Vervolgens komen er dan wat reacties, vragen, aanvullingen. Ik kan er mij iets bij voorstellen. Tegelijkertijd heb ik het idee dat ik hetzelfde kan opsteken van Wikipedia, wat ik ook elk moment kan doen, terwijl de twursus op een bepaald moment plaatsvindt (elke vrijdag om 17.00 uur).

Leuk bedacht, maar of het een verrijking is voor het onderwijs?

 

Oordeel zelf...

donderdag 26 augustus 2010

Onderwijs in 2025

In opdracht van het JRC-IPTS (Joint Research Centre - Institute for Prospective Technological Studies van de EU) hebben Slavi Stoyanov, Bert Hoogveld and Paul Kirschner recent een rapport uitgebracht over de belangrijkste ontwikkelingen in het onderwijs voor de komende 20 jaar onder de titel "Mapping Major Changes to Education and Training in 2025". Het gaat om een consultatie van een groep van 13 internationale experts (waaronder Rob Martens en Peter Sloep van de OU en Leo Plugge van Surf) om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van visie en scenario's om overheden te helpen prioriteiten te stellen op het gebied van onderwijs- en employabilitybeleid. 

In 3 achtereenvolgende stappen werden de belangrijkste te verwachten ontwikkelingen in kaart gebracht, geclusterd en beoordeeld. Op basis van een trigger statement (“One specific change in education in 20 years will be that: …”) werden meer dan 200 mogelijke veranderingen verzameld. Die werden vervolgens in twaalf clusters ondergebracht die door de experts van een naam werden voorzien. Denk aan clusters als:

  • Life Long Learning
  • Formal learning goed informal
  • Individual en profession driven education
  • Technology in education
  • Roles of institutions
  • Social and individual nature of learning
  • Role of teacher
  • Enzovoorts...

De clusters maar ook de statements werden beoordeeld op belang en uitvoerbaarheid. Vooral een groot onderscheid tussen belang en uitvoerbaarheid werd belangrijk geacht: daar is werk aan de winkel voor de beleidsmakers!

"This general tendency is confirmed and further specified by a detailed look across clusters at the 57 statements that score higher than average on importance and, at the same time, lower than average on feasibility, thus indicating issues that will need particular attention by policy-makers. The most prominent of these are:

• the need to ensure appropriate, accessible and affordable education that caters for the learning needs of every citizen, irrespective of age;

• the importance of implementing pedagogies that focus on transversal competences, such as strategic, problem-oriented, situational thinking, creativity and learning to learn;

• the need to align technology and pedagogy to create participative learning environments which enable high quality learning experiences that keep participants interested and motivated;

• ways to integrate learning into the workplace, community and home;

• ways to adapt assessment strategies meaningfully to the manifold ways in which people actually learn; and

• the need to address the changing role of teachers as learning mediators and guides, enabling them to become lifelong learners themselves."

EUOnderwijs

 

De conclusie laat ziet, dat de experts sceptisch zijn over het vermogen van onderwijsinstellingen en het systeem als geheel om de veranderingen te kunnen realiseren.

"It becomes clear that, while the experts are optimistic about the development of technology-enhanced learning opportunities, they are sceptical about the feasibility of implementing learner-centred approaches in formal education and, in general, the ability of formal education systems and institutions to keep pace with change and become more flexible and dynamic."

Het is opvallend dat experts een aantal ontwikkelingen schetsen die zij voor de komende periode voorzien en daarbij tegelijkertijd aangeven dat ze er een hard hoofd in hebben of die ontwikkelingen wel te realiseren zijn...

dinsdag 17 augustus 2010

Digitaal kamperen is geen vooruitgang

De titel belooft misschien wat meer dan de inhoud: het gaat meer om wat er veranderd is aan kamperen door het digitale tijdperk. Kamperen doen we al jaren niet meer. Maar de omstandigheden waren anders dit jaar. Dus waarom niet (digitaal) gekeken of er niet nog ergens een caravannetje te huren viel. Afhankelijk van het weer zouden we dan wel (digitaal) naar een camping zoeken. Om te bekijken of het ons alsnog (of wederom) zou bevallen... 

Caravan was snel gevonden. Na vele campings online bekeken te hebben, werd het Zeeuws-Vlaanderen. Simpel, daar was de enige camping, die snel reageerde op een emailtje met het bericht dat er nog een plek vrij was. En natuurlijk mooi, dat er Wifi was. Kon de jongste toch nog in contact blijven met de virtuele thuisbasis.

Draadloos op de camping... Hotspot Zeeland bleek een paar dagen goed te werken maar liet het daarna afweten. (Het deed me denken aan de televisies van vroeger met een kleine antenne waar je mee moest winkelen om een goed beeld te krijgen.) Op de camping bepaalde de plek waar je zat of Hotspot je doorliet naar internet of niet (de verbinding was op zich geen probleem).

Internet op de camping levert niet die grote doorbraken op, die kenmerkend zijn voor de rest van de samenleving. Google Maps is vooral gebruikt om leuke hardlooproutes in kaart te brengen en na te meten. En verder is internet vooral gebruikt om een goed beeld te krijgen van de lokale weersomstandigheden. De buienradar is uitgemolken, de vooruitzichten op weeronline.nl, weer-online.nl (jaja, een streepje maakt een groot verschil!), weerplaza.nl en natuurlijk weer.nl en niet te vergeten knmi.nl werden enkele malen per dag tot 14 dagen vooruit met elkaar vergeleken om op die manier de grootst mogelijke zekerheid te hebben voor een passend weertype bij de te ondernemen activiteit. De site met het meest gunstige vooruitzicht werd al snel tot ultieme bron van waarheid verheven (xxx.nl zegt dat het beter wordt!) maar al even snel weer verguisd als een ander even later weer wat gunstiger afstak. Als er iets is dat ik hiervan heb geleerd dan is het wel dat de vooruitzichten net zo onbetrouwbaar zijn als het weer zelf.  

Alle tegenvallers werden door het gezelschap steevast gerelativeerd met ´campinglife.nl´, een voor mij onbekend fenomeen. Het blijkt een RTL-programma te zijn met een bijbehorende website, waar aandacht wordt besteed aan alle geneugten van het kamperen. 
En ik? Ik ben definitief genezen. Geen campinglife meer voor mij. Ik heb weliswaar een prima week gehad, maar over het algemeen blijf ik vinden dat kamperen te duur is om zoveel ontberingen te mogen lijden. Ook dat is een positief leerresultaat...