vrijdag 1 april 2016

Big data voor duurzame visserij

Een tijd geleden organiseerden een aantal collega's een hackaton om een nieuwe app te maken, die het werken in projecten makkelijker maakt. Nieuwsgierig naar het fenomeen en hoe de ontwikkeling van een app in een scrum-ontwikkelproces verloopt, sloot ik me bij het illustere gezelschap aan. Ik heb er veel van geleerd. Onder andere dat ik nog heel wat moet leren om te kunnen programmeren op het niveau van mijn collega's!

Datathon
Inmiddels heb ik alweer een nieuwe ervaring opgedaan: een datathon. Hoewel een datathon vaak wordt aangekondigd als een hackathon is er genoeg reden om deze twee fenomenen van elkaar te onderscheiden. Je zou kunnen zeggen, dat het bij een hackaton vooral gaat om het maken van tools of apps terwijl het bij een datathon vooral gaat om het analyseren van gegevens. Vaak is de vraag bij een datathon nogal vaag: "Kun je uit deze berg gegevens iets zinvols halen?" Ga er maar aan staan. Op het laatste Gartner-symposium werd dan ook al gezegd: 'It's not about Big Data, it's about Big Questions'. Eigenlijk is een hackathon een logisch vervolg op een datathon. Eerst in een datathon maar eens aan de slag met gegevens die er al dan niet zijn. Vervolgens tools bedenken om nieuwe gegevens te kunnen genereren, te ordenen te bewerken of te verwerken.
In vergelijking met een hackathon is een datathon nu een nog onbekend verschijnsel. Vergelijk de twee termen maar eens met behulp van Google Trend. Dan lijkt het alsof een datathon nog helemaal niet bestaat.


Dat is maar schijn, als je de Google Trend alleen op 'datathon' loslaat, zie je dat er sinds 2005 een klein beetje belangstelling voor is.


Waarschijnlijk komt dat alleen maar doordat de naam en niet zozeer het event nieuw is. Veel hackatons zou je nu waarschijnlijk eerder een datathon noemen. What's in a name?

Duurzame visserij
Xomnia is een klein bedrijf, dat is gespecialiseerd in Big Data-vraagstukken. Het bedrijf is voortdurend op zoek is naar nieuw talent. Het organiseren van een datathon is een manier om naamsbekendheid te krijgen bij met name AI-studenten (AI: artificial intelligence), die snappen hoe je met dit soort dingen moet omgaan.
Ik kreeg een uitnodiging om een (kleine) rol te spelen in een datathon over duurzame visserij.
Vijf teams gingen 24 uur onafgebroken aan de slag met een groot aantal databestanden met als vraag of ze beleidsmakers aan inzichten konden helpen waarmee de visserij duurzamer gemaakt konden worden. Tegen het einde heb ik met een select gezelschap van deze brains een workshop 'pitching' gedaan: hoe breng je je resultaat in een paar minuten goed over het voetlicht?

Twee teams analyseerden bestanden met gegevens van de maaginhoud van vissen. Dan weet je wat ze eten en kun je een voedselketen samenstellen. Vergelijk dat met vangstgegevens en je kunt een advies geven over vangstquota. Een ander team bestudeerde een Filipijns rapport dat de effecten beschreef van het instellen van beschermde gebieden als kraamkamer voor de aanwas van populaties. Door de kenmerken van dat onderzoeksgebied te projecteren op andere delen van de wereld waren ze in staat om kansrijke gebieden aan te wijzen waar het instellen van dergelijke beschermingszones een goede kans maken. Weer een ander team benaderde het vraagstukken vanuit economische prikkels bij consumenten. Uit de gegevens bleek namelijk een afnemende vangst tonijn bij een hogere prijs. Jammer dat zij pas op het laatste moment doorkregen dat correlatie nog niet hetzelfde is als een causaliteit. De vangst nam waarschijnlijk niet af door een stijgende prijs, het is waarschijnlijker dat de prijs omhoog gaat doordat tonijn zeldzamer wordt...

Alles bij elkaar waren het geen wereldschokkende resultaten. Het zou teveel zijn om dat van een event als dit te verwachten. Maar elke stap is er weer één. Ook het inzicht, dat er op een bepaald gebied nog data ontbreken om verder te komen, kan leiden tot een stap waarbij die data verzameld en geregistreerd gaan worden.

Hackathons en datathons bieden veel kansen. Het is een combinatie van crowdsourcing en wisdom of the crowd. Het gebeurt tegenwoordig voor tal van thema's: MS, terrorismebeschrijding, gezondheid, milieu, klimaat, noem maar op. Misschien eens een hackdatathon organiseren over learning analytics!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom