vrijdag 11 december 2009

Uitgetwitterd

TwitterdagIk heb nooit onder stoelen of banken gestoken: Twitteren is niks voor mij. Voortdurend de rest van de wereld op de hoogte houden van mijn gedachtenkronkels en bezigheden in 160 karakters trekt me niet zo. Met alle respect voor alle gerenommeerde Twitteraars, het merendeel van wat ik (heel af en toe) lees, beschouw ik eerlijk gezegd als onzin die voortdurend de wereld in gestuurd wordt. Wie boeit het nu dat iemand richting een afspraak gaat, vertraging heeft, even een pauze gaat houden, of wat dan ook? Eventuele nuttige berichten verdwijnen in die enorme brei. En je zult toch aandacht moeten besteden aan al die berichten om de nuttige dingen er uit te vissen.

Ik heb het wel even geprobeerd: toen ik Mexicaanse verplichtingen had tijdens de Onderwijsdagen. Ik heb toen geprobeerd via Twitter een beetje mee te krijgen van de inhoud van het congres. Nou vergeet het maar. De enige nuttige toepassing, die ik ooit heb gezien, was tijdens een congres, toen de twitterwall werd gebruikt om reacties van uit het publiek richting forum te krijgen.

In de begintijd heb ik wel uit nieuwsgierigheid een Twitteraccount aangemaakt. Je moet het toch een keertje proberen, niet waar? Een positieve impuls volgde toen ik al snel enkele volgers kreeg. Die kun je niet teleurstellen. Maar nadat ik paar keer vertwijfeld met mijn vingers boven het toetsenbord heb zitten bedenken wat ik de wereld zou moeten mededelen, ben ik toch weer afgehaakt.
Ondanks dat groeit mijn legertje volgers gestaag. Steeds weer een felicitatie van Twitter, dat er alweer een dolende ziel hongerend zit te wachten op mijn gedachtenspinsels. De meesten ken ik niet, sterker nog, hun naam doet vermoeden dat ze de Nederlandse taal niet eens machtig zijn...

Twitter_3 Dus heb ik er maar een eind aan gemaakt. Het was even zoeken, maar uiteindelijk vond ik de verlossende tekst: Delete my account. Met nog wat verwoede pogingen van Twitter om me op andere gedachten te brengen, heb ik doorgezet en het account definitief opgeheven. Sorry volgers, als je wat van mijn overwegingen, gedachtenroerselen en bezigheden wilt weten, zul je door wat meer dan 160 karakters per keer moeten heenworstelen op deze blog...

Na pakweg een jaar en maar liefst 3 tweets ben ik uitgetwitterd. Het twitterfenomeen volg ik wel aan de buitenkant, want het feit dat het zo'n succesvol fenomeen is, blijft natuurlijk fascinerend!

6 opmerkingen:

  1. Net voor ik dit bericht las had ik dit bericht van Robert Scoble voor m'n neus:
    http://scobleizer.com/2009/12/10/world-brand-building-mistakes-frances-entrepreneurs-make/
    Toeval?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nogal logisch dat het twitteren niet wilde lukken, je zinnen waren niet af....140 tekens :-)
    Wij gebruiken in ons bedrijf Yammer, dat werkt prima om de collegae die binnen zitten op de hoogte te houden van de activiteiten buiten de deur...en dan heb je maar 9 mensen om te volgen, scheelt vreselijk veel mailverkeer. Ook is dan thuiswerken heel effectief omdat je toch op grote afstand met elkaar communiceert (Enschede/Utrecht).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "het merendeel van wat ik (heel af en toe) lees, beschouw ik eerlijk gezegd als onzin die voortdurend de wereld in gestuurd wordt. Wie boeit het nu dat iemand richting een afspraak gaat, vertraging heeft, even een pauze gaat houden, of wat dan ook? Eventuele nuttige berichten verdwijnen in die enorme brei. En je zult toch aandacht moeten besteden aan al die berichten om de nuttige dingen er uit te vissen."

    Tja.. maar we zitten wel onzinnige dingen uit te wisselen in de kroeg, kantine en via de telefoon. Nu is er iets nieuws en gelijk hebben we het over "onzinnige berichten"?

    Daarbij: Je moet ook niet alles willen volgen. Als je vind dat het te veel is, moet je slimmer omgaan met je informatie stroom. We hebben Twitter search, lists, hashtags en hulpmiddelen als Yahoo Pipes.

    Ik zou eens deze slideshare bekijken van Erwin Blom. Na twee jaar nog steeds van toepassing, ook al is de hoofdvraag op twitter veranderd.
    http://www.slideshare.net/erwblo/de-kracht-van-twitter

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jeroen, het lijkt alsof je het je persoonlijk aantrekt. Niet doen, het gaat niet over Twitter, het gaat over mij en Twitter.
    Neemt niet weg, dat ik de vergelijking die je trekt met telefoontjes en kroegen naar mijn idee een beetje krom is: Twitter is een heel andere communicatievorm (different time, different place, multidimensionaal) dan een kroeg of een telefoongesprek. En als ik genoeg heb van een telefoon- of kroeggesprek (met name als het nergens over gaat) kan ik er een punt achter zetten!
    De presentatie van Erwin Blom ken ik en bevestigt voor mijzelf het beeld dat ik van het fenomeen heb.
    Maar je hebt gelijk dat ik slimmer met mijn informatiestromen moet omgaan. Ik wil niet alles volgen en ben dus uitgetwitterd...

    Tegelijkertijd wens ik jou al die andere twitteraars onzettend veel genoegen aan het gebruik ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat mensen de techniek Twitter onzin vinden, trek ik me niet zo aan. Ik trek het me wel aan als mensen de inhoud van de Tweets onzin noemen. De vergelijking met de kroeg gaat daar ook op in, de sociale context. Wat mensen daar uitwisselen is ook een hoop onzin, maar zitten we daar ook over de klagen? Nee! Althans.. meestal niet, want we weten niet beter.

    Twitter is een heel sociaal fenomeen. De inhoud van veel tweets draait ook om deze sociale waardes, net als wanneer je met vrienden in een kroeg zit. Dit is wat Erwin Blom ook goed uitlegt. Het gaat er om dat het als verlengstuk functioneert van je sociaal kapitaal en netwerk. De waarde van een tweet is gekoppeld met de relatie die jij met die persoon hebt, just like in real life.

    Slap gelul hebben we ook op tv, radio, kranten en op straat en in de kroeg. Gek dat we daar niet eens afvragen wat daar het nut van is, vooral de commerciƫle televisiezenders. Waarom zijn we daar dan niet zo kritisch naar, maar naar iets nieuws als Twitter wel? Ik snap het niet..

    Waarde en nut is ook iets heel relatiefs, juist door de sociale context. Iets kan voor mij van grote waarde zijn, terwijl het voor de ander onzin is. Je kan dan zeggen dat dat de inhoud van de mensen die je volgt geen waarde heeft voor je. Dat is iets anders dan zeggen dat Twitter (en daarmee zijn gebruikers en inhoud) onzin is. Vandaar het verschil waarom ik het me wel even aantrek. Je kan je ook afvragen of je niet gewoon de juiste mensen volgde op Twitter.

    ;-) En ook nog hele fijne feestdagen gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom