donderdag 8 oktober 2009

En dit mag dus straks niet meer...

Ineens verschenen er allerlei berichten (zoals in de Metro) dat Buma/Stemra per 1 januari komt met een nieuwe regeling voor het gebruik van muziek en films op websites. Ook het embedden van een video van YouTube is er dan eigenlijk niet meer bij. Ik denk niet dat dit nu zo dramatisch is voor de hoek waar mijn type bloggers in zitten, daar wordt betrekkelijk weinig muziek en film getoond. Maar zo af en toe...

Afgelopen zondag ben ik naar de eerste van een serie optredens geweest van de nieuwe band van John C. Fraser. Hoe je zomaar terecht komt bij een optreden van een onbekende artiest? Nou ja, zoon Daan doet daar de toetsen.
Met een publiek dat met 12 toehoorders net niet groot genoeg was om te kunnen crowdsurfen, was de aftrap van de tour in café Borra in Amersfoort.

Wat een verrassing! Vier muzikanten die hartstikke mooie muziek maken. Een apart stemgeluid, alles in balans, veel afwisseling en een goed instrumentgebruik. Melodieën, die eenvoudig maar toch apart zijn omdat ze vaak langs de grenzen van de akkoorden afgaan. Dat leverde een enthousiast publiek op, dat drie kwartier later minstens was verdubbeld met toevallige voorbijgangers.
Geen toegift, want de club moest om zes uur klaarstaan in Hilversum voor een live optreden op 3FM.

Hieronder een impressie (Jammer, dat de geluidskwaliteit van de opname wat minder is.)

En hier het resultaat van de (live!) opname bij 3FM, dit keer met een vervormd beeld.

Is het na 1 januari nu illegaal om op deze manier aandacht te besteden aan dit soort dingen?

2 opmerkingen:

 1. De Stuma/Bemra behartigt de belangen van zo'n 19000 aangesloten leden.

  Is de band van jouw zoon daarbij aangesloten?
  Waarschijnlijk niet.
  Componeren zij hun eigen songs?
  Waarschijnlijk wel.
  Als jij kan aantonen dat zij jou toestemming geven om hun clip te plaatsen kán er volgens mijn boerenverstand niets aan de hand zijn.
  Stel dát Stuma/Bemra geld van jou zou willen vangen, dan zou het alsnog nooit bij de band terechtkomen.
  Dat is dan toch gewoon diefstal of zie ik dat verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ten eerste: Bedankt voor het plaatsen van het stukje! En bij deze de toestemming om de filmpjes te plaatsen. Wij zijn dus wel aangesloten bij de Buma/Stemra, en het helemaal niet eens met de genomen beslissingen. Evenals een paar duizend andere artiesten overigens die ook aangesloten zijn bij de Buma. Op de een of andere manier probeert de Buma iets te doen voor artiesten, wat de artiesten zelf helemaal niet willen. Sterker nog: Omdat ik aangesloten ben bij Buma moet ook ik zelf geld betalen om mijn eigen filmpjes te mogen gebruiken. Uiteraard krijg ik dit geld later weer terug, maar in deze tijden waarin investeringen gedaan moeten worden is iedere euro er een die we goed kunnen gebruiken. Hier is het laatste woord dus zeker nog niet over gezegd!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom