Als actief lid op LinkedIn komen zie je vele vragen en discussies op dat platform passeren. Eén van de discussies in de groep Onderwijs 2.0 is gestart door Jelle Koolstra en gaat over de vraag, wat er in het partijprogramma van een politieke partij moet staan bij de komende verkiezingen. De discussie is georganiseerd door het ECBO via het Nieuwe Beroepsonderwijs als voorbereiding op een debat met onderwijsspecialisten, dat op 25 maart werd gehouden.
De discussie en het debat zijn natuurlijk niet verkeerd in deze verkiezingstijd. Eigenlijk vind ik, dat er te weinig aandacht aan die discussie wordt besteed (eigenlijk vind ik ook dat de discussie op LinkedIn te weinig over de politieke keuzen gaat en van wat er inmiddels is gepubliceerd over het debat word ik ook nog niet veel wijzer. Vandaar dat ik het onderwerp hier ook eens onder de aandacht wil brengen. Kortom: wat moet er juist nu in de partijprogramma's staan?
Een greep (persoonlijke vertaling) uit wat er in de discussie voorbij kwam:
- Scholen moeten kleinschaliger
- Bestuurders moeten worden afgerekend op besteding van het geld aan onderwijs
- Relatie tussen docenten en management (docenten moeten onafhankelijker kunnen zijn)
- Zorgen voor didactische kwaliteit door financiering en kwaliteit beter aan elkaar te linken, ook meer aandacht voor didactische kwaliteit van docenten (o.a. door bijscholing)
- Meer geld
- Gratis draadloos internet
- iPads uitdelen
- Selectie aan de poort om uitval / verkeerde studiekeus te kunnen verminderen
- ...
Naar mijn idee mag er wel wat meer visie van politieke partijen gevraagd worden, wat minder achter de hypes of opgeblazen incidenten aanhollen. Wat zouden nou de echte thema's moeten zijn?
Leuk dat je het debat op deze manier kunt waarderen. Deze week verschijnen de eerste videoclips van het debat op www.hnbo.nl. Ben benieuwd of je het kunt waarderen.
BeantwoordenVerwijderenKooijstra schrijf je trouwens als Koolstra ;-)