De laatste jaren is er een vreemde tegenstelling aan het ontstaan in onze economie, samenleving en onderwijs. Tal van (met name technologische) ontwikkelingen geven een steeds beter beeld van onze wereld en bieden allerlei nieuwe mogelijkheden door een stroom van nieuwe producten en diensten.
Onze economische welvaart is afhankelijk van de innovativiteit waarmee we in staat zijn steeds weer nieuwe producten en diensten te bedenken en te gebruiken. Dat is dan ook de basis van de Lissabondoelstellingen van maart 2000. Dat we doelstellingen in 2010 niet zullen halen, mag natuurlijk geen reden zijn om er niet met man en macht aan te (blijven) werken en hard te werken aan onder andere het versterken van technische beroepen en opleidingen.
Tegelijkertijd zien we de belangstelling voor techniek, technische beroepen en opleidingen afnemen. Programma's om de belangstelling voor techniek in het onderwijs te versterken, blijken hard nodig te zijn. Een van de plaatsen waar die programma's worden opgezet en uitgevoerd is het Verbindingscentrum Technific van Brainport Development in Eindhoven.
Om even met dat laatste te beginnen: Brainport is de naam voor het samenwerkingsverband dat dient als "broedplaats voor innovatie en thuisbasis voor bedrijven, kennis- en researchinstellingen van wereldklasse in de regio Eindhoven. Brainport bedenkt en maakt de technologie van morgen die bijdraagt aan een veilige, groene en zorgzame samenleving en aan de duurzame economische ontwikkeling van Nederland."
In de regio wordt extra veel aandacht besteed aan het promoten van techniek en techniekeducatie. Het Verbindingscentrum Technific bundelt allerlei initiatieven en activiteiten, brengt scholen, kennisinstellingen en bedrijfsleven met elkaar in contact en zorgt voor crosspromotie tussen diverse partijen. Technific coƶrdineert zelf evenementen in de Brainportregio waarbij kinderen en jongeren (4 - 20 jaar) techniek kunnen beleven en kunnen ontdekken. Op de website van Technific staan allerlei organisaties vermeld, die activiteiten ontplooien voor het onderwijs op verschillende niveaus.
Op zoek naar ideeƫn en mogelijkheden? Kijk eens bij Stichting Techniekpromotie, Mad Science of Stichting Techniek Promotie. Een geweldig leuke website is die van Braintrigger. Met het idee van crowdsourcing in het achterhoofd worden vraagstukken van bedrijven hier gepresenteerd en worden scholen uitgedaagd met oplossingen te komen.
Je zou niet anders verwachten dan dat scholen hier enthousiast mee aan de slag gaan... Toch blijkt ook hier nog een uitdaging te liggen. Een aantal enthousaiste scholen en docenten daargelaten, veel scholen (en docenten) zien de projecten als "iets dat erbij komt" in plaats van een invulling van het curriculum. Ik zie een paar parallellen als ik kijk naar het verhaal van de educatieve content. Er is materiaal genoeg en toch wordt het maar mondjesmaat gebruikt.
Hier ligt een mooie uitdaging voor een partij om het materiaal te voorzien van kerndoelen en het een plek te geven in het curriculum. Daar zou een beetje lerarenopleiding toch een paar mooie afstudeeropdrachten van kunnen maken, lijkt me. Misschien, dat iemand een paar tips heeft voor Technific?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reacties zijn welkom