maandag 9 april 2012

Machten van 10

In 1985 startte het toenmalige wetenschappelijke tijdschrift 'Natuur en Techniek' (nu: Natuurwetenschap en techniek, NWT) de Wetenschappelijke Bibliotheek, een reeks van 100 boeken over uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen. Het eerste boek was een boek over 'de machten van 10'. Een fascinerend boek dat opende met de leegte van het universum. Elk volgend hoofdstuk zoomde een factor tien in op het heelal, de wereld, het organisme, het atoom, enzovoorts. Ik weet nog dat ik het een fascinerend boek vond, als was het alleen maar omdat het enerzijds uitdrukking gaf aan de eindeloosheid van het heelal, en anderzijds liet zien hoe het allerkleinste is opgebouwd.

Met een computer kun je natuurlijk heel wat meer dan ruim 25 jaar geleden. Inmiddels zijn er sites verschenen, die precies doen wat het boek bijna dertig jaar geleden ook al deed, alleen gebeurt dat nu interactief.
De eerste site waar ik op gewezen werd, was scaleoftheuniverse.com/. Met behulp van een flash-animatie kun je inzoomen en uitzoomen om op die manier verschillende objecten in verhouding tot elkaar te kunnen zien. Beetje 'platte plaatjes' maar och, het laat het fenomeen mooi zien.

Later kreeg ik een nog veel mooiere site van Cary en Michael Huang te zien, die hetzelfde doet maar gewoon mooier is uitgewerkt: niet alleen kun je in- en uitzoomen, ook de objecten zijn aanklikbaar en geven dan extra informatie. Rechtsonder is de schaal in meters in machten van 10 weergegeven.

Natuurlijk, het zijn alleen informatiebronnen. Nu komt het aan op de creativiteit van een docent om van deze pareltjes van informatiebronnen pareltjes van educatief gebruik te maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom