donderdag 29 november 2007

DEUG Conferentie 2007

Deug_logo_2007_klein De PeopleSoft Gebruikersgroep, kortweg aangeduid als de DEUG (het was even zoeken, maar de afkorting komt van 'Dutch Education User Group') is de gebruikersvereniging van onderwijsinstellingen, die PeopleSoft gebruiken (meestal als studentadministratiesysteem). De gebruikersvereniging organiseert elke twee jaar een conferentie waarbij de laatste ontwikkelingen en ervaringen worden gedeeld. Met pakweg 300 aanmeldingen was de organisatie erg tevreden, al werd het begin van de conferentie aangegeven dat er nog wat 'bussen moesten arriveren'. Gezien het aantal naamkaartjes, dat halverwege de middag nog op de balie lag, waren toch nog wel enkele bussen de weg kwijtgeraakt. Oftewel: een gratis conferentie nodigt mensen makkelijk uit tot het stellen van andere prioriteiten.

In de afgelopen jaren heeft de markt naast PeopleSoft een groot aantal administratieve pakketten voor de onderwijsmarkt gezien: Icarus, Noise, Probol. Van al die applicaties staat PeopleSoft nog zo'n beetje als enige overeind. Ook sinds de overname van PeopleSoft door Oracle zijn er flink wat onderwijsklanten bijgekomen. Of dat alles betekent, dat het 'dus' de beste applicatie is, is voor mij als kritische buitenstaander niet helemaal vanzelfsprekend. Nou heb ik vandaag een aantal presentaties gezien, vooral die, waar het ging over het gebruik van PeopleSoft als ondersteuning van het Competentiegericht onderwijs. Nou laat ik eerlijk zijn, een groot deel van de presentaties konden voor mij als PeopleSoft-leek natuurlijk ook in het Chinees worden gegeven. Ik kan dus niet meer dan mijn indruk weergeven, dat het er allemaal best gelikt uitziet.

Maar...

Er is nog een hoop te doen in Nederland als het gaat om het ondersteunen van competentiegericht onderwijs met ICT. Laat het dan niet aan de applicaties zelf liggen, maar aan de mensen, die het allemaal moeten bedenken, programmeren, inrichten en gebruiken. Ook op zo'n dag als vandaag worden presentaties gegeven door toch niet de eerste beste consultants, waar het niet verder gaat dan de inmiddels bekende open deuren (de jeugd verandert, het onderwijs verandert, ICT moet dat ondersteunen, de ICT-voorzieningen zijn nog niet zover, enzovoorts). Wat ik nou op zo'n dag als vandaag mis, is een echte onderwijskundige onderbouwing van al die schema's, schermen, structuren, enzovoorts. Alsof de ICT-mensen aan de onderwijsmensen moeten uitleggen wat de onderwijsvernieuwing inhoudt. Leer een aap niet klimmen!

Een groot gemis in dit geheel is de onduidelijkheid over competenties, hoe je ze ontwikkelt, toetst en registreert. Ik heb Kennisnet al eerder geadviseerd te gaan werken aan een standaard voor het meten en registreren van competenties, dat uit te werken in een programma van eisen waarmee vervolgens de softwarebouwers mee aan de slag kunnen. Zonder zo'n standaard blijven we nog wel een tijdje met zijn allen allerlei verschillende wielen (van vierkant tot ovaal) uitvinden.

Of zouden we het met een club mensen aandurven het voortouw te nemen door er een wiki over op te zetten als aanvulling op de bestaande wiki´s over competenties?

1 opmerking:

  1. Hoi Jef,

    Natuurlijk is het gevaarlijk om vanuit de organisatie te reageren op je eigen conferentie maar toch een kleine bijdrage: met een opkomstpercentage van 90% ben ik in elk geval erg tevreden dus de meeste bussen hebben het nog wel gehaald :-). Daarnaast en dat is veel belangrijker, ik ben het helemaal met je eens waar het gaat om wie wat aan wie moet uitleggen over ICT en onderwijs. Ik zou dan ook graag (net als bij onderwijslogistiek) graag aanschuiven aan een tafel met mensen die vanuit onderwijs naar de registratie van competenties kijken en meeluisteren naar wat er gewenst en vereist is vanuit het systeem. Maar, ik had in elk geval toch ook het beeld dat er de afgelopen maanden binnen diverse instellingen hard gewerkt is vanuit zowel onderwijs als ICT te kijken naar de registratie en verslaglegging van competentiegericht onderwijs. Wellicht is het een goed idee naar aanleiding van deze conferentie nog eens dieper naar een en ander te kijken en ook nog eens na te gaan of en wie er vanuit onderwijs meegewerkt hebben aan het tot stand komen van de getoonde ontwikkelingen. Daarbij zouden ze jouw hulp wellicht goed kunnen gebruiken om verder te komen...ik kan je in elk geval in contact brengen als je wilt...

    groeten,

    Ernst

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom