vrijdag 28 december 2007

Grassroots (2)

Naar aanleiding van mijn reactie op de noodkreet van Annet met betrekking tot de Grassroots reageerde Karin Winters (zij heeft er op haar blog ook al het een en ander over geschreven).

De regeling is vorig jaar al redelijk uitgekleed door de ROC's de helft mee te laten betalen. De kracht van Grassroots zit 'em in het kleinschalige en makkelijke indienen van projecten. Ook het delen van de Grassroots met elkaar en gebruik maken van elkaars projecten is niet iets wat in ROC land gebruikelijk is. De Grassroots coaches zijn ongeveer 2x per jaar bij elkaar en juist de landelijke coordinatie maakt dat Grassroots coaches het blijven doen. Liefdewerk oud papier, maar ons (kleine) clubje blijft er elke keer voor gaan. Het dode paard principe is ons ook wel duidelijk, dat ligt echter niet bij de coaches en deelnemende docenten maar bij de grootschaligheid en ingewikkelde organisaties die ROC's inmiddels zijn.
Om de organisatie van het project bij de ambassadeurs neer te leggen is te makkelijk, niet alle coaches zijn ambassadeur en niet alle ROC's met ambassadeurs zijn Grassroot deelnemers.
We weten dat veel docenten in ROC's niet echt heel digitaal vaardig zijn en juist stimuleren van ICT toepassingen in het onderwijs met deze kleine projecten maakt dat ikzelf er nog steeds voor ga om collega's te wijzen op Grassroots. Een groot kennisnet project web 2.0 kan 20.000 euro genereren wat is dan dat kleine beetje geld voor Grassroots?
Wordt vast vervolgd....

Natuurlijk heb ik makkelijk praten, zo aan de zijlijn. Laat ik voorop stellen dat ik het enthousiasme van Annet en Karin enorm waardeer en begrijp, waarom ze een noodkreet laten horen. Maar toch...

Eigenlijk kan ik alleen maar herhalen wat ik eerder schreef: als je er in gelooft, ga er voor en maak je niet afhankelijk van een regeling! Een regeling is per definitie iets tijdelijks. Als het een succes is, moet het concept op een gegeven moment op eigen voeten kunnen staan. Als het niet werkt (op deze manier), moet je er mee stoppen.
Maak je ook niet afhankelijk van een landelijk coördinator. Het is natuurlijk onzin, dat je die nodig hebt om 2x per jaar een bijeenkomst te organiseren, dat kun je zelf ook. En nodig nou juist de Kennisnet-ambassadeurs uit. Organiseer samen met Kennisnet eens een creatieve sessie met als uitgangspunt, dat je niet de beschikking hebt over (meer) geld en een landelijk coördinator. Moet je eens zien, wat voor ideeën een dergelijke bijeenkomst kan opleveren. Wellicht de basis voor een Grassroots 'nieuwe stijl'.

4 opmerkingen:

  1. Dank voor je melding en je tips. Je hebt gelijk het gaat natuurlijk niet om Grassroots (of welke tijdelijke regeling dan ook) op zich en ook niet om een landelijke coordinator maar wel om kleinschaligheid, makkelijk in te dienen, niet bureaucratisch en allerbelangrijkst op welke manier dan ook: de docenten activeren en stimuleren om ICT in te zetten in het (MBO)onderwijs, zichzelf te professionaliseren en kennis, producten en ervaringen te delen.
    Ook nog even dit: de ambassadeurs van ROC's en AOC's zijn voor het eerste jaar bij elkaar in een enthousiaster wordende club, we hebben het Groene en Grijze overwonnen misschien dat we met AOC's samen iets anders kunnen bedenken. We houden je op de hoogte en ideeen en andere tips zijn welkom.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het toch niet kunnen laten om iets te vinden over de nu aangekondigde "ankerprojecten" van ROC I-Partners. Blijf een dubbel gevoel houden over groots aangekondigde en ROC brede projecten die ver van de werkvloer afstaan en in handen zijn van projectgroepen, procesmanagers en harde kanters en probeer altijd vanuit mijn doelgroep: De docent en leerling te denken. Ik hoop dat we er binnenkort eens over kunnen "praten" in plaats van Bloggen. Ik hoop ook dat je me kunt overtuigen van mijn ongelijk......

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jef van den Hurk9 januari 2008 om 13:16

    Ik zou zeggen: grijp je kans!! Definieer een ankerproject voor het verankeren van de Grassroots in je eigen roc! Daar gaan die projecten namelijk om: het vinden van een goede aanpak om resultaten te verankeren in de organisatie.

    Ik heb overigens nooit beweerd, dat je ongelijk hebt, alleen, dat je moet werken met de mogelijkheden die er zijn. Als de Grassrootsregeling ophoudt te bestaan (om welke reden dan ook) hoeven de Grassroots nog niet te verdwijnen. Hoe het dan verder moet, bepaal je zelf: gebruik je creativiteit en je enthousiasme!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jef van den Hurk9 januari 2008 om 13:18

    Nog een PS: de ankerprojecten zijn van Kennisnet. ROC-i wordt hier gebruikt als 'postbode'.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom