In de jaren dat ik betrokken ben geweest bij ROC-i-Partners vond ik de conferenties altijd het leukste. En op de conferenties vond ik het netwerken weer het leukste. Het leuke van netwerken is het uitwisselen van informatie, een beeld krijgen van actuele ontwikkelingen, zowel bij de afzonderlijke onderwijsinstellingen als in de hele 'in de markt'. En het is natuurlijk goed om te horen en te zien hoe mensen zich weer verder hebben ontwikkeld, nieuwe inzichten verworven hebben, nieuwe dingen geleerd hebben en dat dan weer delen met elkaar. Tegelijkertijd leer je altijd wel weer nieuwe mensen kennen, leer je hun beelden en ambities kennen en komt er weer wat draadjes bij in het netwerk. Het ging over veel dingen, net netwerkdiner voorafgaand aan de conferentie.
Ik heb een aantal mensen gesproken over ROC-i-Partners zelf. Ik maak me tenminste wel zorgen over het voortbestaan. Het blijkt in de praktijk ongelooflijk lastig te zijn om mensen te vinden die een actieve bijdrage willen of kunnen leveren. Nou neem van mij aan, dat die bijdragen zich over het algemeen dubbel en dwars terugverdienen in de vorm van kennis, beschikbare expertise op de achtergrond en inzicht in actuele thema's en ontwikkelingen.
Hoewel de conferentie over applicatie-integratie ging, ging het mij toch met name om wat andere dingen. Hot issue van dit moment zijn (nou ja voor mij vooral) de ontwikkelingen op het gebied van de invoering van CGO en dan vooral de aandacht voor de individuele student. Flexibiliteit dus. Of onderwijslogistiek. Een aantal dingen heb ik uit eerste hand kunnen horen. De ontwikkelingen bij Parell (project Excellent Leren, Excellent Organiseren) maar ook bij Triple-A, waarbij de globale visies (zeg maar: de 'dromen') van nog niet zo lang geleden op het gebied van individuele leertrajecten steeds meer worden vertaald in concrete beelden, processen, architecturen en zelfs ICT-voorzieningen die het daadwerkelijk mogelijk gaan maken. En tegelijkertijd blijft het een uitdaging om die inzichten, die nu bij een beperkt aantal mensen en instellingen worden opgebouwd, te expliciteren naar de overige instellingen en vooral naar de plek en de mensen, waar het moet gaan gebeuren: het onderwijs zelf. Daar zal de komende tijd veel over te doen zijn op tal van conferenties en workshops.
De conferentie zelf duurde voor mij helaas niet zo lang. Ik heb de keynote van Ben Gorter van Surfdiensten nog bijgewoond. Hij gaf zijn visie en beelden op cloudcomputing of SaaS. Talrijke voorbeelden kwamen voorbij. De presentatie zal binnenkort wel ergens verschijnen. Zijn advies aan de onderwijsinstellingen: 'het is er, ga er nu mee experimenteren, orienteer je op de korte termijn op de mogelijkheden en verwerk het op de middellange termijn in je strategie'. Op basis van het verhaal kon ik daar helemaal in meegaan. Het vragenrondje werkte behoorlijk relativerend.
- Indenty-management is nog een probleem. Verschillende applicaties die verschillende conventies hanteren voor bijvoorbeeld inlognaam - wachtwoordcombinatie. Hoe ga je om met het feit dat alle identity gegevens van jouw organisatie ergens bij een reus als Google of Microsoft liggen? Surfdiensten werkt overigens aan een federatie op dit gebied om toch tot een single sign on te kunnen komen én om te voorkomen dat je de gegevens van je eigen organisatie niet de wijde wereld in hoeft te sturen.
- Natuurlijk is het makkelijk dat je geen omkijken meer hebt naar opslag, beheer, updates, enzovoorts. Tegelijkertijd ben je wel afhankelijk van de leverancier voor wat betreft nieuwe ontwikkelingen, updates, enzovoorts. Daar heb je zelf niets meer over te zeggen.
- Er zijn ook nog allerlei juridische problemen. De leveranciers willen of kunnen niet aangeven waar de gegevens worden opgeslagen. Bepaalde landen hebben regelgeving die in dit soort gevallen voorschrijft dat de gegevens binnen de eigen landsgrenzen blijven. Het kan niet anders dan dat dit soort dingen in een geglobaliseerde wereld anders worden.
Verder kwam de 'Poken' voorbij. Een gadget, waarmee persoonlijke gegevens kunnen worden uitgewisseld door ze even tegen elkaar aan te houden. Wel leuk maar ook een kip-ei verhaal. Het gaat alleen maar werken als heel veel mensen zo'n ding hebben. Waarom er al eentje kopen voordat heel veel andere mensen zo'n ding hebben… Willem was op zijn web-log ook wat sceptisch (al heeft hij er wel meteen eentje aangeschaft!).
Ik moest eerder weg, dus de rest van de verhalen zal van de collega-bloggers moeten komen… Jammer want ik was wel benieuwd naar die Rob Creemers...
De presentatie stond een half uur na tijd al online!
BeantwoordenVerwijderenKijk maar op: http://www.karssenberg.nl/weblog/2009/01/samenhang-in-het-applicatielandschap.html
Ben Gorter stond hem spontaan aan me af:-)