zondag 9 maart 2008

Implementeren van CGO (2): waar haal je het vandaan?

Veel onderwijsinstellingen in het MBO staan te trappelen om (verder te gaan om) het competentiegericht onderwijs te implementeren. Dat het gaat om een complexe verandering is inmiddels duidelijk. Hoe pak je het aan? Waar haal je de inspiratie, de voorbeelden, de ondersteuning? Zeker, als je er als onderwijsinstelling de afgelopen jaren voor gekozen hebt om nog 'even te wachten tot de hype overwaait'.
De eerst aangewezen plek om de benodigde informatie, handleidingen, checklists, scholing, ondersteuning te vinden, is natuurlijk de website van MBO2010. Of is er meer te halen bij de Herontwerpschool? Misschien geeft CINOP een helder beeld? Dan is er nog de Netwerkschool en natuurlijk de MBO-raad en de Kenniscentra. Misschien moet je wel bij Beter Onderwijs Nederland zijn, of anders bij Nog Beter Onderwijs? Wikipedia dan... nou, die maar niet. Vreemd genoeg, het Ministerie zelf ook niet. Er zijn natuurlijk talloze blogs over CGO, al blijken die vaker over leren en ICT te gaan. Er is natuurlijk meer: YouTube!

Het doorwerken van al die bronnen levert een aardig beeld op van wat we met zijn allen weten en vooral, wat we met zijn allen nog niet weten. Er zijn wat rode draden te trekken door de bronnen heen. Op de eerste plaats veel wolligheid. Zo staat er een prima verslag onder de titel 'Op Weg naar 2010' op MBO2010. Ik kan me vinden in de conclusies (werken aan een visie op CGO, nergens een goede businesscase, aandacht voor onderwijslogistiek, werken aan een implementatie op basis van een P&C-cyclus, denk goed na over de vervanging van ICT-middelen), maar heb toch een beetje een gevoel van 'ok, en wat nu?'
Veel van de bronnen benaderen het cgo met allerlei uitspraken, principes. Vooral de Netwerkschool doet dat heel mooi. Maar dan? En met alle respect voor alle moeite en goede bedoelingen maar kom je nog echt verder met een checklist als dit?

Nou heb ik de wijsheid niet in pacht maar ik wil mijn ideeën wel delen. Wie mee wil doen, is welkom.
Wordt vervolgd...

6 opmerkingen:

  1. "Wie mee wil doen, is welkom".
    Hallo Jef, een intrigerende oproep. Komt deze voort uit persoonlijke passie of is het een professionele vraag vanuit je werk?
    Waar denk je aan? Een (mannen)praatgroep, een virtuele omgeving, workshops, masterclasses, heisessies?
    Voor alle duidelijkheid: ik ben overal voor in en doe graag mee aan een gezamenlijke zoektocht!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt gelijk over de genoemde bronnen, daar is niet zo veel concreets te halen. Er moet toch meer bekend zijn dan dat? Maar misschien hebben mbo-collega’s geen tijd om hun ervaringen aan het papier toe te vertrouwen. Op de it-conferentie in Maastricht verzorg ik in ieder geval samen met mijn collega een presentatie, http://www.cviweb.nl/itconf/details.asp?25, over het ontwerpen en uitvoeren van een examineringstraject. Ik ga er van uit dat er meer van dat soort ervaringen aan de orde komen. Over de checklist en of je er mee verder komt kan ik wel iets zeggen. Toen ik er aan refereerde in mijn weblog, gaf ik al aan dat met een beetje moeite er een actielijst van te maken zou zijn. Dat heb ik gedaan: een aantal collega’s vroegen me of ik hen wilde helpen met planning en stappenplan. Ik heb mijn eigen planningsformulier toen aangevuld en gedeeltelijk omgevormd op basis van de checklist en er voor die groep de belangrijkste punten uitgehaald. Door alleen al er met elkaar over te praten, ontstond er weer helderheid in de mist. En de groep kon daardoor weer verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jef van den Hurk11 maart 2008 om 23:00

    "Wie mee wil doen, is welkom". In mijn achterhoofd had ik zoiets van: wie wil reageren, nieuwe ideeën wil inbrengen, kan dat natuurlijk doen. (Bedankt Paul! Ik kom kijken in Maastricht als ik de kans krijg!)
    De reactie van Willem impliceert iets meer. Nou loop ik al een tijdje rond met het idee een kenniskring 'cgo' te starten met alle thema's, die daar aan vast zitten. Misschien is het nu het moment om daar eens werk van te maken. Dat moet ik nu echter even parkeren met een wellicht teleurstellend 'wordt vervolgd...'.
    Nog een vraag aan Paul is jouw stappenplan openbaar?
    In elk geval even gegoogled en je weblog (http://didactict.wordpress.com)gevonden. Ik neem hem in elk geval mee in mijn lijstje...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het stappenplan bevat geen geheimen, dus is gewoon openbaar. Ik heb het met een korte toelichting op mijn weblog geplaatst.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hebben jullie al ervaring in het werken met CGO? Hoe gaat dat? Is er inderdaad niets meer na te kijken en voor te bereiden thuis? En heo werkt e.e.a nu in de praktijk. Ik vrees dat wij 'er ook aan moeten' het komende jaar; daarom zou ik graag meer informatie van ervaringsdeskundigen ontvangen.

    Dank alvast!
    Els

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jef van den Hurk5 april 2008 om 14:20

    Dag Els, ik kan niet anders dan op deze manier reageren omdat ik geen emailadres van je heb en niet weet waar je vandaan komt.
    In elk geval zijn er op veel plaatsen ervaringen met CGO! Als je het gevoel hebt, dat 'je er ook aan zult moeten' zijn er naar mijn idee bij jullie nog niet veel voorbereidingen getroffen laat staan dingen uitgeprobeerd. Stuur me een mailtje, dan kan ik je wellicht een beetje de goede kant op wijzen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom