woensdag 12 oktober 2011

Brein in beeld

Jaarlijks reikt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de prestieuze Academische Jaarprijs uit aan het onderzoeksteam dat het beste in staat is wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een breed publiek. Aan de prijs is een bedrag van €100.000 verbonden dat besteed wordt aan de uitvoering van het ingediende communicatieplan.

Er staan dit jaar drie teams in de finale:
  • De Universiteit van Leiden heeft voor scholieren een practicum opgezet waarmee de scholieren zelf antibiotica kunnen isoleren uit micro-organismen uit de bodem: Antibiotica gezocht.
  • Het Leids Universitair Medisch Centrum analyseert DNA. In hun opzet wordt het publiek gevraagd om ideeën in te dienen voor onderzoeksonderwerpen. Elke maand mogen scholieren uit de ingediende ideeën een keus maken voor een onderzoek dat dan daadwerkelijk wordt uitgevoerd: Leve DNA.
  • De Universiteit van Maastricht pakt het groots aan met het Brein in Beeld
Hiervoor gebruiken we ‘augmented reality’: je richt de camera van een smartphone, tablet‐pc, of webcam op jezelf of op een ander. Op het scherm zie je het hoofd van deze ‘proefpersoon’ met daarin een 3D reconstructie van het menselijk brein. Als de persoon bepaalde handelingen uitvoert, zoals het optillen van een arm of het bewegen met de ogen, zie je in de hersenen welke gebieden hierbij betrokken zijn. Zo word je zelf wetenschapper en ontdek je op interactieve en plezierige wijze wat bekend is over het menselijk brein! Ons project omvat verder een breed platform waar je extra informatie vindt, hersenverhalen deelt of mee doet aan echt onderzoek! Je leert nog meer over de ontwikkeling van de hersenen door zelf een virtueel ‘breintje’ op te laten groeien. De grootste hersenfanatici worden uitgenodigd voor een finale‐event, waarbij ze leren om met hun hersengolven virtuele ‘rackets’ te besturen. Zo spelen ze potjes ‘tennis’ tegen elkaar met enkel hun hersengolven als joystick!
Er is veel meer te vinden op de website en een blog. Via @brainmatters_nl worden allerlei breinnieuwtjes getwitterd.
Op de website van Labyrinth kun je stemmen op het team, waarvan je vindt dat het de publieksprijs verdient. Als je wilt, kun je de finale op 26 oktober in Leiden bijwonen. Je kunt je hier aanmelden.

Als ik het eerlijk moet zeggen: ja ik heb een voorkeur. 'Brein in Beeld' is wat mij betreft de beste inzending. Daar komt bij dat ik breinonderzoek ontzettend fascinerend vind. Bovendien kan dat onderzoek een grote bijdrage kan leveren aan het effectiever maken van onder meer het onderwijs. Maar ook een heel klein beetje omdat ik zoon Job als lid van het breinteam op 26 oktober wil gaan toejuichen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom