vrijdag 28 oktober 2011

En de Academische Jaarprijs is gewonnen door ...

... Antibiotica gezocht.

Tijdens een boeiende finale-avond van de Academische Jaarprijs 2011 presenteerden drie finaleteams hun project. Als (oud- en hobby-) bioloog heb ik me prima vermaakt met drie bijzonder actuele biologische thema's rond DNA, het brein en antibiotica. De jaarprijs is bedoeld om wetenschappelijk onderzoek te presenteren aan een breed publiek.

Het DNA-team wilde een breed publiek ideeën laten aandragen waarna studenten mochten kiezen welk onderzoek uitgevoerd zou worden. De jury had nog een aantal doordringende vragen over de haalbaarheid van het onderzoeksideeën en de manier waarop studenten betrokken zouden worden bij dat onderzoek.
Het Breinteam gaf een gesmeerd lopende presentatie over de verschillende aspecten van het project. De jury was hier kritisch over de voorgestelde app, voor een deel terecht ('gaat het nieuwe er niet heel snel vanaf en wat is dan nog het effect van wat je wilt bereiken?'), deels onterecht (als je niet snapt dat je met die app niet echt in iemands hersenen kunt kijken...).
Het Antibioticateam presenteerde het thema met een heuse Sipke-Jan in de vorm van een Klokhuisaflevering. Hier kwamen er veel kritische vragen over de bestemming van de ton aan euro's: 60% gaat naar Artis voor  een speciale opstelling rondom antibiotica in de nieuw op te zetten MicroZoo. Slechts € 2.500 gaat naar lespakketten voor het onderwijs.
Na rijp beraad vond de jury, dat de prijs dit keer moest gaan naar Antibiotica gezocht.
Als fan van het Breinteam vond ik het wel jammer maar ook wel te verteren. De jury had immers de beste positie om de plannen te toetsen aan de criteria.

Vóór de prijsuitreiking was de publieksprijs al vergeven: aan Brein in Beeld! Geen ton in euro's maar aandacht voor het onderzoek in een uitzending van Labyrint ergens in februari 2012. Een mooie troostprijs. Toen het Breinteam de eerste teleurstelling had weggeslikt, kwam er ook wel een zucht van verlichting. Want eerlijk gezegd hadden de drie promovendi de berg werk, die de prijs met zich mee zou brengen, nog maar even voor zich uitgeschoven. Nu houden ze tenminste weer wat tijd over om verder te gaan met hun eigen promotieonderzoek. En met het crisisberaad in Brussel op dat zelfde moment hadden ze zoiets van: 'die uitzending hebben we binnen, wat die ton aan euro's morgen nog waard is, moet het Antibioticateam nog maar afwachten...'


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom